Fysiotherapie in ontwikkeling

Fysiotherapie in ontwikkeling


Fysiotherapie in ontwikkeling

Fysiotherapie in ontwikkeling.

De afgelopen decennia heeft de fysiotherapie zich sterk ontwikkeld. De therapieën en methodieken die gebruikt worden zijn erg verschillend. En fysiotherapeut in het ziekenhuis krijgt met andere aandoeningen cq klachten te maken dan de fysiotherapeut in een verpleeghuis. 

Een fysiotherapeut in een revalidatiecentrum ziet weer andere problemen dan een fysiotherapeut in de particuliere praktijk. Met betrekking tot het behandelen zien we hetzelfde verschijnsel. In het ziekenhuis wordt vaak anders behandeld dan in een verpleeghuis. Veel fysiotherapeuten specialiseren zich tegenwoordig na de opleiding. De laatste 10 jaar is er een enorm groeiend aanbod aan cursussen en vervolgopleidingen ontstaan, veelal gericht op een bepaalde behandelmethode en doelgroepen van patiënten.

Voorbeelden zijn: manuele fysiotherapie, kinderfysiotherapie en osteopathie. Specialisatie en differentiatie hebben geleid tot veel onduidelijkheid over de fysiotherapie in Nederland. De ontstane onduidelijkheid heeft tot gevolg gehad dat de beroepsgroep de laatste paar jaar professioneel een inhaalslag aan het maken is. 
Er is hard gewerkt op vele fronten. Verplichte scholing, overleg, voorlichting, het maken van protocollen en wetenschappelijke onderbouwing zijn enkele voorbeelden waar veel energie in is geïnvesteerd. Al deze energie heeft er toe geleid dat de fysiotherapie zich een volwaardig gespecialiseerde positie in de gezondheidszorg heeft verworven.

DE FYSIOTHERAPEUT, SPECIALIST IN BEWEGEN!