Een afname van pijn en sneller herstel dankzij MTC
Eind 1998 introduceerde de firma FysioTape een Japanse tapemethode in Europa. In met name Nederland, België en Duitsland werd de methode snel opgepikt door artsen, fysiotherapeuten, oedeemtherapeuten en sportmasseurs. Zodoende is er een groot netwerk ontstaan van professionele therapeuten die er aan toe hebben bijgedragen dat er steeds meer nieuwe tapetechnieken werden ontwikkeld, hetgeen geresulteerd heeft in het Medical Taping Concept. Tegenwoordig wordt dit concept toegepast in veel praktijken en ziekenhuizen. Ook de sportwereld heeft de enorme voordelen ontdekt die deze methode heeft bij het behandelen en voorkomen van sportblessures. Zo is MTC al een begrip bij diverse voetbalclubs zoals daar zijn: Bayern München, Borussia Dortmund, RC Genk en, NEC Nijmegen. Ook bij de volleybal vereniging AMVJ uit Amstelveen werd intensief met het MTC gewerkt. De conclusie is vaak detzelfde: relatief eenvoudig aan te brengen, snel toepasbaar en de resultaten zijn verbazingwekkend goed.
Bij welke klachten past u het MTC toe?
Medical Taping heeft niet alleen een stabiliserend effect op gewrichten, ze stimuleert tevens de spierfuncties en de bloed- en lymfecirculatie. De methode biedt verlichting bij spier- en gewrichtsklachten, lymfoedeem en instabiliteitsproblemen.
De speciale elastische tape wordt als het ware als “een tweede huid” aangebracht. De tape biedt steun, maar heeft als groot bijkomend voordeel dat ze de bewegingsvrijheid niet belemmert. De gewrichten en spieren blijven mobiel.
Hoe werkt de tape?
De elastische tape zorgt ervoor dat de opperhuid wordt opgetild, waardoor het volume van de tweede huidlaag met daarin de haarvaten, groter wordt. Hierdoor ontstaat een betere doorbloeding, waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd en voedingsstoffen sneller worden aangevoerd. Bovendien wordt door de liftende werking van de tape de druk op de zenuwen minder wardoor de pijn zal verminderen of zelfs zal verdwijnen. Door het continu stimuleren van het natuurlijke genezingsproces van het lichaam zelf, in combinatie met het meerdere dagen kunnen dragen van de tape, zorgt de tape voor een unieke “24-uurs-dag-behandeling." Gevolg: een afname van de pijn en een sneller herstel van het aangedane weefsel.
Binnen de praktijk wordt i.p.v. het MTC gesproken over Kinesiotaping.
“Kinesio” is afgeleid van Kinesiologie de leer van de bewegingen. Tijdens “het bewegen” wekt de tape de bovenbeschreven therapeutische werking op.
Het MTC, Kinesiotaping is dus samenvattend een therapeutische tapetechniek
met een grote diversiteit aan toepassingsmogelijkheden.